Skriveblokering – sådan overvinder du skriveblokering

Sådan overvinder du skriveblokering

Kender du udtrykket “Hemingway-dage”, hvor skriveblokering stjæler dine ord og kreativitet? Det er de dage, hvor teksten føles som en kamp, ​​hvor hvert ord vejer tungt, og hver sætning kæmper for at finde sin plads.

Uanset om du skriver skøn- eller faglitteratur, står du over for de samme udfordringer som alle andre forfattere. Læs med her og få nogle tips fra “Redaktørens skrivebord”, så du kan overvinde skriveblokering og finde dit skriveflow.

Ernest Hemingway skrev til Charles Poore i 1953:

“Der er ingen faste regler, når det drejer sig om at skrive. Somme tider kommer det let og fuldkommen enkelt til én. Andre gange er det som at bore huller i en klippe og så sprænge den i stykker med dynamit.”

(kilde: Ernest Hemingway “Om at skrive”)

Find bogen på SAXO her

Ernest Hemingways citat om skrivning minder os om, at der ikke altid er hurtige genveje i skriveprocessen. Nogle gange strømmer ordene let og enkelt, mens andre gange føles det som at bore huller i en klippe og sprænge den i stykker med dynamit. Uanset hvilket niveau af erfaring du har, vil du støde på Hemingway-dage.

10 tips til at overvinde skriveblokering:

At håndtere skriveblokering kan være en udfordring, uanset hvilken type forfatter du er. Her er ti konkrete tips, der kan hjælpe dig med at bryde igennem og opnå skriveflow, så du ikke behøver at søge efter sprængstoffer på det sorte marked:

  • 1. Vær tålmodig: Skrivning er en proces, der varierer i intensitet og produktivitet. Accepter, at nogle dage er mere produktive end andre. Det er helt normalt, og tålmodigheden er nøglen.
  • 2. Variér din tilgang: Gør noget andet end det du plejer. Hvis du sidder fast, kan det hjælpe at prøve noget nyt. Skift perspektiv. Forlad din pc og skriv i stedet i hånden – eller indtal din bog på din mobil, mens du er på farten.
  • 3. Skab dit eget skrivemiljø: Find ud af, hvad der hjælper dig med at komme i det rette skriveflow. Måske skriver du bedst om morgenen i din skrivehule, isoleret fra omverdenen, eller måske inspirerer dit lokale bibliotek dig, hvor du er omgivet af bøger?
  • 4. Lad det uperfekte være perfekt i første omgang: Tillad dig selv at skrive kort, groft og ufuldstændigt i første omgang. Redigering og sætningsnørderi kan altid komme senere. Den første udkast er bare en start, hvor du får dine ideer ned uden at bekymre dig om det færdige resultatet.
  • 5. Find inspiration i omgivelserne: Lad dig inspirere af det omkringliggende miljø. Gå en tur, besøg en lokal café eller find et stille sted i naturen. Nye omgivelser kan friske dine tanker op og give dig nye perspektiver.
  • 6. Lad din skrivegryde småsimre: En fast skriverutine kan hjælpe dig med at træne din kreativitet. Dediker tid hver dag til skrivning, selv hvis det kun er i korte intervaller. Eksperterne anbefaler 20 minutter om dagen, men fem minutter er bedre end ingenting, og så lader du din skrivegryde småsimre uden at den går helt af kog.
  • 7. Gør det sjovt: Hvordan kan du gøre det sjovt for dig at skrive? Humor er et fantastisk brændstof – og tippet kan du bruge både til dig selv og i din tekst.
  • 8. Spring din skriveblokering over: Når du støder på et sted i dit manus, hvor skriveblokeringen opstår, så spring det over. Forestil dig, at du allerede HAR skrevet det og skriv videre derfra. Så kan du altid komme tilbage til det uskrevne senere.
  • 9. Find din kreative energi: Din kommende bog begynder med dig, så find den rette energi. Dans, spil musik eller mediter – hvad åbner for din kreativitet?
  • 10. Hold fast i din passion: Uanset hvor svært det er, så husk hvorfor du begyndte at skrive. Din passion for at dele historier eller viden er din motivation og drivkraft på “Hemingway-dage”.

Fandt du inspiration til skriveblokering på “Hemingway-dage”?

Måske har du fundet inspiration, så du er klar til at sprænge “Hemingway-dagene”. Uanset hvad, så husk, at skriveprocessen er en rejse, hvor både udfordringer og sejre er en naturlig del. Uanset om du skriver skøn- eller faglitteratur eller andre tekster, er Hemingway-dage noget, alle forfattere kommer ud for. Du er ikke alene.

NB: Ønsker du professionel øjne og sparring til både dig og dine tekster, så er du velkommen til at kontakte mig. Her kan du booke en redaktionel samtale på 20 minutter, det koster dig ikke en krone.

Ja tak til 20 min. redaktionel samtale